I Will Cook For Food

I Will Cook For Food startede som en pludselig indskydelse i efteråret 2012. Kort sagt drejer det sig om, at jeg handler, laver maden og vasker op, mod selv at spise med. Det blev en uforudset succes, og det har ændret min hverdag radikalt.

Nu kan jeg også hyres på mere traditionel vis af private såvel som virksomheder, hvor jeg laver mad til alt fra private middage til fødselsdage, polterabends, receptioner og firmamiddage.

Derudover kommer jeg gerne ud og laver mad sammen med jer som en event, hvor vi laver maden i fællesskab.

Jeg laver al maden på lokationen. Du skal derfor have et fuldt køkken til rådighed. Det behøver dog ikke at være et professionelt køkken – jeg indretter mig efter vilkårene, fuldstændig som jeg også har gjort siden det oprindelige I Will Cook For Food projekt startede.

I Will Cook For Food er under konstant udvikling og forandring. Mit sigte er at det sociale inddrages i såvel madlavning som måltid. Jeg kalder det sociogastronomi. // Thomas Aaby Berdal
KONTAKT     kontakt@thomasberdal.dk    Skriv for at modtage opkald

I Will Cook For Food er under redefinering - hjemmesiden opdateres ikke længere.
Siden hér fungerer nu som arkiv for blogindlæg og opskrifter. Du er meget velkommen til at snuse rundt.
Jeg laver stadig mad- og socialgastronomiske ting og sager. Og kan stadig bookes til at lave mad til dit arrangement. Følg med på Facebook, Instagram og blog.
Vil du i kontakt med mig, kan jeg kontaktes via kontakt@thomasberdal.dk

2012 11 06 18.22.20

Efter første aften hos Nina & Co., gik jeg totalt i brædderne – og sov som et lille barn til næste morgen. Og kunne tage formiddagen rimelig roligt. Summede med noget kaffe, og tænkte lidt over hvad jeg skulle lave til familien samme aften.

Jeg havde på ønske fra familien – eller Iben, der gennem korrespondancen virkede som et livsstykke, fået et diskret ønske om at jeg skulle lave pitabrød med det hele. Ikke mindst for ungernes skyld. Min tanke var derfor noget i retning af hjemmebagte pitabrød, ristet kylling med yoghurt og diskret kanel, diverse grønt, harissabaseret chilisovs. Hvidløgsdressing. Og humus.

Dagen før fik jeg en meddelelse om at ovnen er brændt sammen. Og så er det svært med pita…

Jakob fra familien aftenen før, havde foreslået at, jeg dagen efter kunne lave noget med noget med coleslaw i anledning af det amerikanske præsidentvalg. Så den tangent bevægede jeg mig ud af i stedet.
Og genial som jeg er, foreslog jeg chili, cornbread, semi-mashed kartofler (ovnstegte), grønt og dressing. Sådan lidt texas-amerikansk. Iben meddelte mig jo så, at ovnen stadig var i stykker. Doh.

Jeg barberede det lidt ind, til en chili, og kartoflerne ville jeg forsøge (på Ibens forslag) at lave på en pande, dressing og lidt grønt for sundhedens (og måske også friskhedens) skyld.

Til spisning denne aften, var vi Iben, hendes mand Christian, Ibens veninde Gry – og Ibens og Christians skønne og livlige unger - Zaka, Aslak og Silke.

Jeg har handlet ind på forhånd – og tænker at improvisere lidt, afhængigt af hvad der er i køkkenet.

Jeg kommer til lejligheden ca. kl. 15. Iben er eneste hjemme på dette tidspunkt – og får rundvisningen i køkkenet, mens vi snakker lidt om det ene og det andet.

Iben siger på et tidspunkt, at hendes mand nok skal arbejde lidt om aftenen, hvortil jeg spørger om hvad han laver. Køkkenchef. Var jeg ikke en smule nervøs før, så er jeg det nu. Og det er jo, omend americana/texas-agtigt det mad jeg skal lave, stadig i det jævne vi er.

Nuvel – jeg går i gang. Udover hk. kød, finder jeg noget kyllingefilet og nogle gode kyllingepølser i køleskabet. Jeg holder meget af at en chili har substans – der må meget gerne være reelle stykker kød i. Og meget gerne noget pølse, som kan bidrage med noget røg i smagen.
Normalt ville jeg selv udbløde mine bønner – og bruge forskellige slags. Hvide bønner, kidney, limabønner f.eks. Men det har jeg ikke haft mulighed for i dette tilfælde, så jeg bruger brune bønner fra dåse.

Jeg blanker løg og lidt hvidløg i bunden af en gryde – og bruner kød og krydderier på en pande separat, for at undgå at kødet begynder at koge i egen væske. Jeg er forsigtig med chili’en, da der er børn som skal spise med – og jeg ikke kender familiens smagsløg. Jeg bruger derfor udelukkende en sød chiliblanding, som kan fås i de fleste grønthandlere. Den er forholdsvis mild – og består primært af chilipulver (mild) og spidskommen (som er uundværlig i en chili). Herudover brugte jeg en del røget paprika (kan også fås i de fleste grønthandlere).
Da kødet er brunet, steger jeg lige kyllingestykkerne og pølsestykkerne i gryden, sammen med lidt bacon og de blankede løg. Herefter tilsætter jeg det brunede kød – og tilsætter lidt væde fra kartoflerne (mere om dem længere nede). Samt finthakkede persillerødder og gulerødder. Et par stykker af hver.

Når kødet er i gryden, laver jeg en lille tomatsovs på panden. Ikke for meget (chili’en skal stadig være ”fast” i det, synes jeg).
Blanker lidt mere løg og hvidløg. Tilsætter tomatpure, som jeg rister lidt af for at få sødmen frem. Tilsætter dåsetomat – og friske tomater, lidt balsamico, citronsaft, salt, peber, chili… Nåh nej – ikke peber, for det var man løbet tør for i køkkenchefens køkken ;)

Når tomatsovsen er simret lidt ind, og kødet ligeledes er brunet godt sammen, blandes de. Og får lov at sætte sig. Smag til løbende.

Guacamolen er holdt helt simpelt og mildt. Avocado, citron, hvidløg – og i dag en klat cremefraiche.

Imens jeg snittede Iben, Gry og ungerne grøntsager til den store guldmedalje.

Det var en fantastisk hyggelig aften. Tak til hele banden for mad – og godt selskab!

Til toppen