Jeg elsker denne chilisauce. Når man spiser sådan noget dyppemad. Grillet, krydret kød. Brød. Hommus. Min korianderdressing og dukkah.
Det er sådan noget rar hyggemad. Kolde øller og snask!
Chilisauce, 4 prs.
En god håndfuld almindelige friske røde chili'er i tynde skiver
1 ds. harissa (kan købes i velassorterede supermarkeder og de fleste grønthandlere)
1 lille ds. tomatpuré
1/4 dl. æblecidereddike
1-2 spsk. sukker
1/2 citron i skiver (økologisk eller uden overfladebehandling)
1 lime uden skal i skiver eller tern.
1-2 stænger hel kanel
1-2 dl. olivenolie
Salt og peber
Harissa'en er almindeligvis ret stærk. Ønsker man en mildere chilisauce, kan der skiftes ud med tomatpuré.
Harissa og tomatpuré ristes af på en tør pande, for at brænde nogen af bitterstofferne af - og trække det søde frem. Denne proces kan godt give lidt kløe i øjne, hals og næse. Lad dig ikke skræmme - den færdige chili bliver moderat stærk (naturligvis afhængig af chili'ernes styrke).
Når harissa'en og tomatpuréen er ristet lidt af, tilsættes resten af ingredienserne, minus olivenolien. Når det hele er simret lidt sammen tilsættes 1/2 dl. olivenolie. Og det hele røres sammen over varmen til det det har en grov - men alligevel homogen struktur. Smag til med syre, chili, sukker, salt og peber. Tag kanelen op, når du synes at chilisaucen har nok kanelsmag.
Hæld saucen op i en skål. Og lad den køle af. Når saucen er kølet af, dækkes den med resten af olivenolien. Det bidrager til smag - og virker konserverende.