Jeg elsker koldskål. Og jeg kan spise selv de værste købekoldskål på markedet i mangel af bedre, hvis det er.
Men. Koldskål er ikke svært at lave. Og det smager altid bedre end købeudgaverne. Også de gode af slagsen.
Jeg er vild med den helt klassiske koldskål med kammerjunker og evt. mågeklatter.
MIn datter Selma og jeg tweakede serveringen lidt, da vi lavede koldskål forleden. Koldskålen er helt klassisk. Men tilbehøret har fået et twist.
Opskriften hér er til 4-6 personer. Med en rest til dagen efter. Shortcakes kan sagtens laves i forvejen. Og koldskålen kan sagtens holde sig til dagen efter - og derfor laves i forvejen. Men skummen er bedst lavet til servering.
Koldskål
1 l. kærnemælk
1 l. tykmælk
6 æggeblommer (pasteuriserede, hvis du er mest tryg ved det)
3 vanillestænger
5-6 spsk. sukker
1 citron, saften af
Start med at dele vanillestængerne på langs. Skrab de sorte korn ud og bland dem med sukkeret. Pisk æggeblommerne ind i sukkeret til du har en luftig og cremet æggesnaps. Pisk gerne så længe, at du ikke længere kan fornemme sukkerkrystaller når du smager på det.
Tilsæt tykmælk og få det pisket godt ind i æggesnapsen. Mens du pisker videre, tilfører du kærnemælken.
Smag til sidst til med citronsaft. Sæt på køl indtil servering. Lige inden du serverer, rører du det lige et par omgange.
Hyldeblomstshortcakes
100 gram hvedemel eller sigtet speltmel
50 gram smør
1 tsk. bagepulver
1 knivspids salt
2 spsk hyldeblomstsirup
1 spsk sukker
Hvis du har en hjemmelavet hyldeblomstsaft er det perfekt. Den skal være reduceret i en grad, at det faktisk er sirup. Alternativt kan du bruge 1 dl. god hyldeblomstsaft som du simrer ind til ca 2 spsk. sirup.
De tørre elementer blandes sammen. Herefter masseres smøret ind. Tilsæt til sidst hyldeblomstsirup. Massér det hele godt sammen i mindst fem minutter. Dejen skal have en konsistens ca. som fedtet marcipan. Lad dejen hvile et køligt sted i en halv times tid.
Rul dejen ud til 3-4 mm. tykkelse og bag den i ovnen ved 150 grader til den har hævet en smule og er let gylden. Det tager 10-15 minutter. Hold øje med den.
Tag shortcaken ud - og mens den er varm kan du udstikke eller skære den i passende størrelse. Eller lad kagen sætte sig og blive sprød - og knæk den i passende stykker.
Limeskum
2 æggehvider (pasteuriserede, hvis du er mest tryg ved det)
3 spsk sukker
2 skyllede lime (ikke overfladebehandlet)
Først skal du lave limesukker.
Du kan med fordel starte dagen før:
Mulighed 1
Skær lime ud i både og bland dem med sukkeret. Dæk det lidt til og lad dem stå til næste dag. Herefter tager du limestykkerne ud af sukkeret (gem dem gerne til anden brug).
Sukkeret er nu lidt vådt i det. Du kan derfor med fordel sprede sukkeret ud på bagepapir og tør det så i ovnen ved 75-80 grader i 15-20 minutter. Væsken vil nu have fået sukkeret til at vokse lidt sammen. Du kan løsne det igen, ved at give det en hurtig tur i blenderen.
Sukkeret må helst ikke være vådt, da det påvirker skummens evne til at blive stiv nok.
Mulighed 2
Hvis du ikke har mulighed for at lade sukkeret trække limesmag et døgns tid. Feks. hvis du først ser opskriften samme dag som du skal servere. Så kan du nøjes med at presse saft af en lime ud i sukkeret. Tør det på samme måde som allerede beskrevet.
Limesukker og æggehvider piskes nu sammen til du har en stiv skum. Kom det evt på en sprøjtepose, hvis du har sådan én.
Anret med skum, shortcakes og gerne syrlige bær i en dyb tallerken. Server og hæl koldskål omkring ved bordet.
Tip
De udskrabede vanillestænger skal du ikke smide ud - gem dem blandet sammen med sukker. Så har du vanillesukker til en anden god gang.
Velbekomme!
Thomas Berdal - Thomas Aaby Berdal - I Will Cook For Food - IWCFF - thomas aaby berdal - thomas berdal - i will cook for food - iwcff - iwillcookforfood